2024-02-01 08:17Pressmeddelande

Världens största handbollsturnering blir Partille World Cup 

Partille World Cup

Partille Cup ändrar namn till Partille World Cup. Förändringen är ett led i turneringens framtidssatsning på tillväxt och ökad internationalisering. 

Världens största, och mest internationella, handbollsturnering för ungdomar ändrar namn. Partille Cup heter numera Partille World Cup. Det nya namnet återspeglar turneringens storlek och dess internationella karaktär.  

– Vi behöver spegla vad vi är. Vi är världens största och mest internationella handbollsturnering. Med namnändringen blir det en tydligare association mellan namnet och turneringens storlek och status, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare. 

Partille World Cup som lockar 1000-tals handbollsungdomar från hela världen till Göteborg varje sommar startades 1970 av IK Sävehof i Partille. Sedan dess har evenemanget förändrats. I dag är det en turnering i jätteformat där unga från hela världen möter just världen. Totalt har lag från 97 nationer deltagit genom åren och varje år deltar 25 000 ungdomar som spelar närmare 5 000 matcher under veckan.  

– Det är lagen och deltagarna från världens alla hörn som gör turneringen unik och skapar en mötesplats för världens ungdomar, oavsett kulturell bakgrund eller nationalitet, med handbollen som gemensam nämnare, säger Fredrik Andersson. 

Nu tar Partille Word Cup ett nytt avstamp mot framtiden som ska innebära att man växer och ökar det internationella deltagandet än mer. Nyligen presenterades också Fristads, en av Sveriges största tillverkare av arbetskläder, som huvudpartner och är ett led i samma framtidssatsning. Precis som Partille World Cup är Fristads en västsvensk verksamhet med lång tradition som internationellt känt varumärke i sin bransch.  

– Våra barn är vår framtid och vi är både stolta och glada över att kunna bidra till mer spelarglädje hos ungdomar från alla världens hörn. Vi ser Partille World Cup som den perfekta partnern för att möjliggöra för fler att uppleva den gemenskap som idrotten bygger, en gemenskap som skapar intresse och förståelse över landsgränser, säger Petra Öberg Gustafsson, vd på Fristads.  

Hela förändringen gestaltas i ny logotype med namnförändring och Fristads som Presenting Partner. 

Fakta Partille World Cup  

Partille World Cup startades redan som ”Junior Cup 1963” i Partille. Unikt för turneringen var att erbjuda övernattning i sommarstängda skolor. 

Efter några års uppehåll skedde en återstart 1970 som räknas som Partille Cups ursprung. Partille var basen för turneringen till och med 2003. 

Från sommaren 2004 spelas turneringen helt i Göteborg, med Heden som bas, och lyfte evenemanget till ett av Sveriges största, alla kategorier. 

Sedan starten 1970 har 32 348 lag, från 97 nationer och sex kontinenter deltagit. Det innebär 570 000 ungdomar som har fått oförglömliga minnen tack vare världens största handbollsturnering. 

Arrangör, då som nu, är IK Sävehof. 

 


Om Partille World Cup

Vi skapar världens största mötesplats för unga handbollspelare. En mötesplats som är oberoende av hudfärg, kultur eller kön. En mötesplats där respekt och förståelse för varandra är grunden och att spela handboll med flera tusen andra ungdomar är verktyget för att uppfylla våra drömmar.


Kontaktpersoner

Fredrik Andersson
General Secretary
Fredrik Andersson
Fredrik Beckman
Press Officer
Fredrik Beckman